MÚSIQUES DE BANDA
18304
page-template-default,page,page-id-18304,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

La Unió Musical de Tarragona presenta el seu concert  de Santa Cecília on participen totes les formacions de l’entitat buscant un nexe comú que en aquesta ocasió és per exposar l’aportació de la dona en el món de les bandes de música.

La BUMT torna a reunir les quatre bandes de l’entitat en una tarda molt especial. Amb aquest concert, se celebra Santa Cecília, patrona dels músics. Una altra actuació que aplega una gran quantitat de músics dalt l’escenari i el públic més fidel de la BUMT al Teatre Tarragona.

 

 

 

 

La Banda infantil és la primera en sortir a l’escenari i toca sota la direcció de Xavi Font i Rius. Els més petits de la casa comencem amb la “Magna Carta March” de Henry Carey i arranjaments de John Edmonson, amb la base molt reconeguda del “God save the Queen”. Tot seguit interpreten “Stony creek march” d’Anne McGinty, i acaben amb un fragment de la nostra estimada “Amparito Roca” de Jaume Teixidor demostrant, amb tota la seva actuació, el nivell musical que han adquirit des de ben petits.

 

Aquest concert va dedicat al paper de la dona en el món de la música de banda. La presentadora condueix el concert, i amb les seves intervencions posa en relleu el problema que tenen les dones a l’hora de ser reconegudes en les arts plàstiques i en el món de la música en particular. Explica que, tot i que hem avançat força, encara queda molt camí per recórrer i que l’hem de fer entre tots plegats, de manera que cada cop hi hagi més dones dirigint les formacions musicals o en llocs representatius del món musical. És per això que aquest concert va dedicat a totes elles.

 

La Banda Juvenil surt a l’escenari junt amb Aleix Vaqué, director de la formació, i ens ofereix el pasdoble “Feria de Julio” de F. Bonete Piqueras, on destaquen els vents de metall i els vents de fusta, segons el moment. L’actuació continua amb les “Tatarian dances” d’Elena Roussanova. Aquesta suite ofereix una gran varietat de textures i línies melòdiques que fan que sigui molt agradable a l’oïda. Aleix Vaqué fa una pausa i aprofita la ocasió per acomiadar, en un moment emotiu, els músics que no podran seguir a la banda l’any vinent. La Banda Juvenil finalitza l’actuació amb “Jessica” de J.R. Pascual Vilaplana, una marxa cristiana que Vaqué dedica a totes les persones que ens han deixat, de la mateixa manera que la noia a qui el compositor dedica aquesta marxa plena de sentiment i emoció.

 

Ara és el moment de l’actuació de la Big Band Bumt dirigida per Xavi Font, i ens comença a animar amb “A tisket a tasket” d’Ella Fitzgerald. Segueixen tocant amb la coneguda “My girl” de Smokey Robinson i R. White. I per acabar la seva interpretació ens interpreten “Skyfall” d’Adele Adkins i Paul Epworth. 

 

El concert acaba, com cada any, amb l’actuació de la Banda Simfònica, dirigida per Jordi Masip, que comença amb una composició de Sara Galiana anomenada “Stonage”, una obra contemporània que relata a través de la música el recorregut que va fer la humanitat des de l’edat de pedra fins a establir-se com a tribus sedentàries. Aquesta peça descriu musicalment la nostra història com a civilització i el naixement de la música, des de l’origen dels instruments més rudimentaris. La composició, ben original, sembla quasi una banda sonora, i encara més amb la força i profunditat encisadora que li dona la Banda Simfònica.

 

A l’acabar aquesta primera interpretació, en Jordi Masip aprofita per donar la benvinguda als nous músics de la banda que s’han afegit aquest darrer any, entre aplaudiments de tots els assistents.

 

Tot seguit passa a presentar la propera peça, “Dolores Pedro”, pasdoble escrit per A. Sánchez Pedro i dedicat a la seva mare, motiu pel qual el director aprofita per felicitar a totes les mares. Aquest pasdoble està ple de bellesa en les seves notes, que omple tot l’espai del teatre amb la destresa de la interpretació dels músics, plena de sentiment.

 

Ara la banda interpreta “Red rock mountain” de Rossano Galante. Aquesta composició és una obra que ens revela un retrat musical d’un bell paisatge de muntanya; fanfàrries de llautó i línies de vent alt comencen la peça. A mesura que surt el sol i il·lumina els seus cims, la música esdevé lírica i rítmicament incisiva, culminant amb un heroic final de metall que representa tota la grandesa de les muntanyes.

 

Per acabar aquesta celebració tan especial, la banda titular interpreta “El cant dels ocells” de Pau Casals amb arranjaments de Miquel Asins Arbó com a cloenda d’una nit màgica.

 

Data: 3 de desembre de 2022

Hora: 19:00 h

Lloc: Teatre Tarragona

Aforament: 695 butaques

 

 

 

 

 

 

  • https://www.festamajor.biz/activitat/banda-unio-musical-de-tarragona-bumtmusiques-de-banda-03-12-2022/
  • https://surtdecasa.cat/camp/agenda/2022/concert-musiques-de-banda-la-dona-en-el-mon-de-les-bandes-de-musica/201770
  • https://www.circdelacultura.com/acte/90118/bumt-presenta-musiques-de-banda
  • https://diaridigital.tarragona21.com/la-bumt-presenta-musiques-de-banda/