La fàbrica de músics
17050
post-template-default,single,single-post,postid-17050,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

La fàbrica de músics

Si un dia caminant per Tarragona us atureu davant la porta de l’Espai Kesse, al carrer de Sant Antoni Maria Claret i pareu atenció és molt probable que sentiu cants i melodies, o com a mínim exercicis d’escales i arpegis. D’on surten aquests sons? Doncs, ni més ni menys que de la fàbrica de músics de la BUMT, l’Escola que des de fa uns anys ocupa la planta semisoterrada de l’edifici.

L’escola té aquest curs 94 alumnes de totes les edats, des dels 4 anys fins a persones ja jubilades. L’existència de formacions per a totes les edats i nivells és una prova ben viva que la música i les ganes d’aprendre són presents a totes les etapes de la vida.

L’escola ofereix formació en llenguatge musical i l’aprenentatge de la majoria dels instruments d’una banda de música: flauta travessera, oboè, fagot, clarinet, saxòfon, trompeta, fliscorn, trompa, trombó, bombardí, tuba i instruments de percussió.

La novetat del curs ha estat la incorporació de nens i nenes de només quatre anys (fins ara l’edat mínima eren sis anys) a les classes de sensibilització musical. Una ampliació important perquè, com diu la directora de l’escola, Emi Recasens, “la música és necessària per al creixement de les persones i imprescindible per als infants”.

Santa Tecla petita

Els músics més petits de l’escola ja tenen una bona oportunitat de sortir al carrer a tocar per la festa major de Santa Tecla. La Banda Infantil, formada aquest any per vuit joves músics, es reforça amb altres nens i adolescents. Enguany, a la formació hi havia prop d’una trentena de músics que, després d’uns dies d’intensos assajos, van participar al Seguici Petit.

Gemma Maymó, mare d’un jove músic, no ho podia explicar millor en el seu blog No ens avorrim: “Ha estat una experiència genial i una oportunitat d’or per als nens i nenes que des de ben aviat han pogut veure com l’esforç de les classes de llenguatge musical i de les hores d’estudi d’instrument tenen una recompensa i una gratificació molt gran. Sortir al carrer, ser escoltat, observat i aplaudit és impressionant!”.

La Banda Infantil esperant la sortida de la cercavila de la Santa Tecla Petita 2016

La Banda Infantil espera la sortida de la cercavila de la Santa Tecla Petita

Per a aquest curs, la Banda Infantil, que té perspectives d’ampliar components ben aviat amb els nous alumnes petits de l’escola, ha participat també en una trobada de bandes de nivell elemental a Reus (4 de març) i, com fa des dels seus inicis, a les Pinzellades Musicals de Tarragona.

BigBand BUMT

Però si mai és massa d’hora, també és cert que “mai és massa tard per integrar-se en una formació musical amateur que busca progressar, tant musicalment com personalment, sense deixar de banda el gaudi musical”. Així ho explica Xavi Font, el director de la BigBand BUMT, la formació per a alumnes adults que va sorgir en el si de l’escola ara fa quatre anys.

El grup ha anat creixent curs rere curs i ara està ja format per 33 músics (cinc més que l’any passat) i el director. Als assajos setmanals s’hi sumen cada cop més actuacions: a l’estiu va animar les festes del barri de Maria Cristina i de la urbanització Sol i Mar, a Tarragona. Per Santa Tecla es va fer un concert-vermut a la plaça de les Cols que va seguir un públic molt nombrós.

Actuació de la BigBand BUMT, la formació d'adults de la Nova Escola de la BUMT, en un concert-vermut

Actuació de la BigBand BUMT en un concert-vermut

Al desembre va actuar a la Festa de l’Oli de la Fatarella (Terra Alta), convidat per l’Agrupació Instrumental de l’escola de música municipal. I per a la primavera hi ha dos altres compromisos destacables: el concert-vermut dins del Festival Dixie (9 d’abril, plaça Verdaguer), i un concert amb motiu del 25è aniversari de la Universitat Rovira i Virgili (21 d’abril, campus de Sescelades).

A destacar, per últim, que tant la Banda Infantil com la BigBand BUMT van prendre part amb la màxima il·lusió, i junt amb les seves germanes grans –la Banda Juvenil i la Banda Simfònica–, en el concert de Santa Cecília al Teatre Tarragona.