La Banda més enllà de la música: Jose Luis Carrasquilla i la il·lustració del cartell de Santa Cecília
17818
post-template-default,single,single-post,postid-17818,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

La Banda més enllà de la música: Jose Luis Carrasquilla i la il·lustració del cartell de Santa Cecília

La banda és un espai on tothom comparteix la mateixa inquietud, la música, i el fet de compartir-la enriqueix a cadascú no només musicalment, sinó també socialment. Aquesta afició compartida és on neix la BUMT, però, tenen els músics altres inquietuds? Avui descobrim la passió del saxofonista Jose Luis Carrasquilla per la il·lustració, que l’ha portat a fer el disseny del proper concert de la Banda, el Concert de Santa Cecília.

“Al final dibuixar i dissenyar és una cosa que m’encanta”, explicava en Jose Luis, explicant, entre riures, que la proposta que se li va fer des de la banda li va semblar “estupenda”. Es mostra agraït per l’oportunitat. Des de fa anys que gaudeix fent dibuixos, però, com assegura, “tenir l’oportunitat de fer un projecte més específic, fer un encàrrec, no és gens comú”.

El Jose Luis accepta que ha gaudit molt del procés, des del moment que se li va donar la idea, fins al treball propi de plantejar-la i el més important: executar-la. És la primera vegada que la BUMT demana un encàrrec així a un dels seus músics, i és també la primera vegada que presenta un cartell il·lustrat.

Cal no oblidar que el concert de Santa Cecília d’enguany, està orientat a les músiques de banda compostes per dones o dedicades a dones. Jose Luís comenta que, evidentment, aquest fet va tenir rellevància a l’hora de plantejar el cartell. Des del principi va tenir clar que volia que es veies representada Santa Cecília, en forma de dona o com a element eteri, tenint en compte que és una Santa. Al final, es dona el cas que sí que veiem una figura de dona expressament. Carrasquilla detalla que aquest “va esdevenir l’element central, per després dissenyar la resta”, i incideix en la importància que el cartell representés d’alguna manera Santa Cecília per sobre de l’estil emprat o altres elements gràfics com els colors, per rendir homenatge a la patrona de la música i relacionar-la directament amb el concert i la mateixa banda.

Pel que fa al desenvolupament del cartell, cal destacar que en Jose Luis va fer tres esbossos. Va presentar els tres a la BUMT, i, conjuntament, es va decidir quin dels tres funcionava millor. Jose Luis remarca això, explicant que, el pas d’un esbós al cartell definitiu, i era impossible que il·lustrés tres cartells. I precisament sobre el temps que ha tardat a dur a terme el projecte, Carrasquilla parla d’unes sis setmanes. Destaca que és un encàrrec que ha hagut de compaginar amb la seva feina i a la que ha dedicat el seu temps lliure. Així doncs, la idea inicial s’ha anat cuinant a poc a poc fins a esdevenir el cartell definitiu. És inevitable fixar-se que la il·lustració té detalls inspirats en el modernisme, i el Jose Luis assegura que de tenir altres oportunitats similars, li agradaria explorar altres ambients.

Carrasquilla transmet la seva emoció i il·lusió pel resultat final, i explica que està molt content, i també agraït d’haver tingut aquesta oportunitat. Considera que el fet que el cartell l’hagi desenvolupat un membre de la banda “obre la porta a col·laborar amb altres músics” i que aquesta és una altra manera, fora del musical, que la banda enriqueixi els músics i que aquests hi estiguin implicats.

Sobre el concert de Santa Cecília, el Jose Luis ho té clar. Considera que “és un dels moments culminants de l’entitat al llarg de l’any en l’àmbit social i musical”. Conclou que el concert serà l’oportunitat de tornar a connectar entre totes les agrupacions de l’entitat i amb el públic, i celebra que, aquesta Santa Cecília, “tot tornarà a ser com abans”.