La banda sonora de la Setmana Santa
17059
post-template-default,single,single-post,postid-17059,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
Presentació del cartell de Setmana Santa Tarragona 2017

La banda sonora de la Setmana Santa

La música de banda és present a la ciutat de Tarragona en els grans esdeveniments festius i populars, com les festes de Sant Magí i Santa Tecla, i quan ho marca el calendari, també ens acompanya en la Setmana Santa tarragonina, declarada Festa Tradicional d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya.

La processó de Divendres Sant és l’acte més important i multitudinari de la Setmana Santa de Tarragona. Són més de sis hores de recorregut dels 20 misteris que es tanquen amb la música que hi posa la Banda Unió Musical de Tarragona. Les marxes de processó interpretades per la Banda hi han estat presents gairebé des de sempre, ja que la desapareguda Banda Ciutat de Tarragona ja participava a la processó del Sant Enterrament.

En aquesta processó, l’acte més transcendental de la Setmana Santa tarragonina, no hi ha faltat mai la música de banda, però no és l’única en què la BUMT hi posa la banda sonora.

En els darrers anys, la BUMT també ha esdevingut un element clau en altres actes i processons. Ara ja és tradició que la nostra banda participi a la presentació del cartell de la Setmana Santa, però la seva primera intervenció en aquest acte es remunta al 2005. Aquell any, es va donar un nou format a la presentació, que fins al moment es realitzava en petit comitè a la sala d’actes de l’Ajuntament de Tarragona. En aquella ocasió, però, es va fer coincidir la presentació del cartell amb la presentació en públic, per primera vegada, de la marxa “Setmana Santa Tarragona”, encarregada al mestre Juan Bautista Meseguer, qui llavors era director de la banda simfònica. Des de llavors, la BUMT no ha faltat a aquesta cita, en la qual, després que s’hagi presentat el cartell, ofereix un concert de marxes de processó.

Per la mateixa època, la banda va començar a posar música també a la processó de Dimecres Sant, organitzada per la Germandat del Nostre Pare Jesús de la Passió.

I no ens podem oblidar de la Banda Juvenil, que participa des de ja fa més de deu anys a la processó de Diumenge de Rams, acompanyant el pas “Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem”. Recentment, la seva música també acompanya la Processó de la Soledat, una marxa que té lloc el Dissabte de Glòria i en la que hi participa el pas de La Soledat acompanyat només per les senyores de la Congregació de la Mare de Déu de la Soledat i per les senyores convidades que pertanyen a les altres associacions tarragonines. No hem d’oblidar tampoc que l’actual director de la banda Simfònica, el mestre Oscar Miguel Losada, va compondre, al 2015, la marxa de processó “Verge de la Soledat”.

Però per Setmana Santa, les notes de la BUMT no només ressonen entre els carrers de la Part Alta. Des de fa més d’una dècada, la Banda Simfònica participa a la processó dels Dolors de Bellpuig, una de les més antigues de Catalunya. La processó dóna el tret de sortida a la Setmana Santa de les terres de ponent, i la fan possible unes 700 persones. El silenci, l’aspecte més destacat d’aquesta processó, només el trenquen els armats i les bandes de música que hi som presents. Aquesta ja és una cita ineludible en el calendari musical de la nostra entitat, i enguany, també hi tornarem a portar la nostra música, igual com ho farem pels carrers de la nostra ciutat.

La Banda, a punt per a la processó de Bellpuig del 2016

La Banda, a punt per a la processó de Bellpuig del 2016