SANTA CECÍLIA: LA DONA EN EL MÓN DE LES BANDES DE MÚSICA
17827
post-template-default,single,single-post,postid-17827,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

SANTA CECÍLIA: LA DONA EN EL MÓN DE LES BANDES DE MÚSICA

Un any més, les quatre agrupacions de la Banda Unió Musical es retroben als escenaris pel tradicional concert de Santa Cecília. Quatre bandes amb estils i idees diferents, però amb moltes ganes de demostrar tota la feina feta durant l’any en un dels concerts més importants per l’entitat.

La Banda Infantil està formada per joves músics d’edats compreses entre els 8 i els 13 anys. La banda es va crear el curs 2003-2004. Des de l’any 2003 la Banda Infantil participa en el concert de Santa Cecília, sota la direcció de Núria Ferrer. Duran aquests anys, la banda infantil va interpretar un repertori basat en temes populars de totes les edats, com Imagine de John Lennon o L’Abella Maia.

16 anys més tard, el 2019, el Xavi Font n’agafa el relleu fins al dia d’avui. El seu repertori es basa en música innovadora i diversa amb la finalitat que els petits músics s’iniciïn en el món de les bandes de música.

Per altra banda, la BBBUMT està formada per una quarantena de músics amateur i alumnes adults de l’escola de música. Es va crear l’octubre de 2013, i s’ha caracteritzat molt per les seves participacions en diversos concerts-vermut. El seu director és, des de la seva creació, Xavier Font Rius. Des de l’any de l’any 2015, participa en el concert de Santa Cecília.

El seu repertori gira al voltant d’estàndards de jazz, swing, temes de pel·lícules, algunes obres d’estil dixieland, rock&roll i blues.

Pel que fa a la Banda Juvenil, aquesta participa en el concert de Santa Cecília des de l’any de la seva fundació, el 1997. Durant aquests 25 anys plens d’història i música, un total de sis directors han estat al capdavant d’aquest projecte. Àlex Sansó va ser qui posaria la primera pedra en la trajectòria d’aquesta banda.

Després de quatre anys molt bons, l’any 2001 va agafar el relleu de l’agrupació en Jordi Masip, músic de la casa i actual director de la banda simfònica. Amb la total consolidació de la banda i després d’oferir grans concerts pel territori, el 2009 va entrar el Carles Lorente, que va estar durant nou anys dirigint la banda. Amb ell com a director, la juvenil va seguir la seva bona dinàmica amb interpretacions d’obres simfòniques, algunes amb temàtiques diverses, i pasdobles reconeguts i de nivell. En un concert de Santa Cecília, va reunir els dos anteriors directors de la banda, els quals van dirigir cadascú una obra.

El 2018, en Juanmi Marzà, també antic músic de l’entitat, va portar les rendes de la banda juvenil durant un any. Tot i el seu pas breu, va oferir al públic obres conegudes com La vida es bella. L’any següent, la Tània Fogàs va agafar el repte de dirigir la banda juvenil. Un any més tard, el 2020, l’Aleix Vaqué, actual director de l’agrupació, va aterrar altre cop a la BUMT després d’haver fet carrera professional a l’estranger. Aquest curs passat va dirigir la gala dels 25 anys de la banda juvenil amb una proposta entretinguda i exitosa.

El pròxim dia 3 de desembre, la banda ens portarà un repertori d’allò més especial, mantenint l’essència clàssica de la juvenil, i donant un paper important a la dona en el món de les bandes de música.

Finalment hi ha la banda simfònica, que està de celebració, ja que aquest any que ve compleix 30 anys de vida. Des del 1993 que participa en el concert de Santa Cecília en honor a la patrona dels músics i, per tant, aquest any no serà menys.

Si ens remuntem als inicis de la banda, hem de parlar sí o sí de Carles Chordà, director i trompista nascut a Albalat de la Rivera, València, que va engegar aquest projecte que s’acabaria convertint en la banda que som avui dia.

L’any 1999 agafaria la batuta per dirigir la banda simfònica el mestre Juan Bautista Messeguer, també valencià. Molt característic per oferir diversos pasdobles i obres d’un gran nivell, Messeguer va compondre una marxa de setmana santa dedicada a la nostra ciutat, Setmana Santa a Tarragona, el pasdoble Festa a Tarraco i, per acabar, Joan Miquel, pasdoble que va dedicar a dos músics de la banda durant el seu últim concert de Santa Cecília.

Després de 12 anys, va arribar l’Óscar Miguel, de La Sénia. Durant el seu pas per la banda simfònica, ens va portar grans obres simfòniques molt lluïdes, com la simfonia d’El Senyor dels Anells o Planet Earth. Després de vuit anys al capdavant de l’agrupació, va finalitzar la seva etapa com a director de la banda simfònica a finals de l’any 2019.

L’any 2020 en Jordi Masip, actual director de la banda simfònica, va tornar a la BUMT després d’haver estat director de la banda juvenil i president de l’entitat. Amb una pila d’idees innovadores, ha ofert concerts de temàtiques molt variades i per a tots els públics. Malgrat la pandèmia, la seva incansable feina i la dels músics ha permès que la banda segueixi creixent. L’any passat va poder dur a terme el seu primer concert de Santa Cecília, sota el títol Vida de músic, com a director de la banda simfònica. En aquest concert, s’explicava la història d’un músic que creix i va passant per les diferents bandes de l’entitat. El fil conductor de l’actuació el va portar la nostra companya trompista i actriu Clara Olaya. Aquest any, la banda ens portarà una proposta d’actuació, conduïda altre cop per la Clara després de la seva gran interpretació l’any passat, amb un repertori especial que combinarà música simfònica amb pasdobles i altres sorpreses; tot un seguit d’obres amb la figura de la dona com a gran protagonista.