Qui som - BUMT
15665
page,page-id-15665,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1200,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

ELS ORÍGENS

La música de banda ha estat present a la ciutat de Tarragona ja des del segle XVIII. Diferents enregistraments posen de manifest la participació de les antigues bandes militars a les activitats cíviques de la ciutat de Tarragona. No tan lluny en el temps, bandes civils ja desaparegudes com la de la Creu Roja, o la “Ciutat de Tarragona” eren indicadors de l’interès de la ciutat per aquest tipus d’agrupacions musicals.

 

La inquietud musical i esperit renovador de joves músics tarragonins van fer que a l’any 1993 fundessin la Banda Unió Musical de Tarragona. La intenció era clara, constituir el punt de trobada d’aquells músics amb interès per a la música de banda que compartien el mateix objectiu: oferir a la ciutat de Tarragona sonoritats musicals renovades amb la màxima qualitat interpretativa.

 

Amb aquest senzill, però alhora complicat, punt de partida, va començar l’intens recorregut de la Banda Unió Musical de Tarragona, la BUMT, o la Banda, tal com se la coneix popularment.

bandaantiga

L’ENTITAT

ASPECTES MUSICALS

Per tal de garantir la qualitat interpretativa dels músics de la Banda i assegurar la continuïtat dels seus integrants, des d’un primer moment es va veure necessari l’existència d’una escola de música pròpia. És per això que, en el mateix moment en què neix la Banda, neix la seva escola de música.

 

Com tota entitat que neix amb una finalitat, a mesura que han anat passant els anys, les necessitats musicals de la BUMT han anat canviant. Formar nous músics, proporcionar els escenaris més adients per a les diferents edats i nivells interpretatius, o diversificar les opcions artístiques són algunes les necessitats que la Banda ha afrontat. La creació de la Banda Juvenil i la Banda Infantil són els exemples més clars.

ASPECTES SOCIALS

Però, com qualsevol entitat, la Banda no és res sense la seva gent. Músics, professors i alumnes de l’escola, pares i mares, i públic en general són el motor que impulsa els projectes musicals i socials de l’entitat. La Banda està pensada des de i per a la seva gent. Viatges, intercanvis, trobades socials, cel·lebracions, són algunes de les activitats socials que s’han desenvolupat al llarg d’aquests 23 anys de trajectòria.

 

Els actes que es realitzen cada any durant el mes de Novembre en motiu de la cel·lebració de Santa Cecília, patrona de la música, és l’activitat de cohesió social més important de la Banda. És l’unic moment de l’any en què comparteixen escenari les tres bandes de l’entitat, la Banda Simfònica, la Banda Juvenil i la Banda d’Iniciació, i recentment la BigBandBUMT, la formació de músics adults impulsada des de l’Escola. Aquesta festa culmina amb un sopar per als músics, socis, i qualsevol persona que senti que forma part d’aquest ric teixit social.

ELS PRESIDENTS

Al llarg d’aquests vint-i-tres anys, i seguint un ordre cronològic, la Banda ha estat presidida per:

  • Helena Bueno
  • Àlex Sansó
  • Jordi Masip
  • Joan Boada
  • Francesc Tarragona

  • Joan Boada
  • Alícia Rubalcaba
  • Josep Maria Tarrats
  • Joan Boada
  • I, actualment, la presideix Marina Vendrell

LA BUMT EN XIFRES

83

MÚSICS A LA BANDA SIMFÒNICA

320

SOCIS ACTUALS

21

MÚSICS A LA BANDA JUVENIL

85

ALUMNES A L'ESCOLA DE MÚSICA

8

MÚSICS A LA BANDA D'INICIACIÓ

10

PROFESSORS

43

MÚSICS A LA BIG BAND BUMT