Qui som
15665
page-template-default,page,page-id-15665,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

ELS ORÍGENS

La música de banda ha estat present a la ciutat de Tarragona ja des del segle XVIII. Diferents enregistraments posen de manifest la participació de les antigues bandes militars a les activitats cíviques de la ciutat de Tarragona. No tan lluny en el temps, bandes civils ja desaparegudes com la de la Creu Roja, o la Ciutat de Tarragona eren indicadors de l’interès de la ciutat per aquest tipus d’agrupacions musicals.

 

La inquietud musical i esperit renovador de joves músics tarragonins van fer que a l’any 1993 fundessin la Banda Unió Musical de Tarragona. La intenció era clara, constituir el punt de trobada d’aquells músics amb interès per a la música de banda que compartien el mateix objectiu: oferir a la ciutat de Tarragona sonoritats musicals renovades amb la màxima qualitat interpretativa.

 

Amb aquest senzill, però alhora complicat, punt de partida, va començar l’intens recorregut de la Banda Unió Musical de Tarragona, la BUMT, o la Banda, tal com se la coneix popularment.

L’ENTITAT

ASPECTES MUSICALS

Per tal de garantir la qualitat interpretativa dels músics de la Banda i assegurar la continuïtat dels seus integrants, des d’un primer moment es va veure necessari l’existència d’una escola de música pròpia. És per això que, en el mateix moment en què neix la Banda, neix la seva escola de música.

 

Com tota entitat que neix amb una finalitat, a mesura que han anat passant els anys, les necessitats musicals de la BUMT han anat canviant. Formar nous músics, proporcionar els escenaris més adients per a les diferents edats i nivells interpretatius, o diversificar les opcions artístiques són algunes les necessitats que la Banda ha afrontat. La creació de la Banda Juvenil i la Banda Infantil són els exemples més clars.

 

Però la banda no només pretén arribar als músics formats a l’entitat. La BUMT és una entitat que vol ser el punt de trobada dels músics de Tarragona i d’arreu. A través de la música de banda, vol incentivar l’aprenentatge musical i les relacions socials. Els valors que la defineixen son: solidaritat, respecte, treball en equip, responsabilitat i disciplina, entre d’altres.

ASPECTES SOCIALS

Però, com qualsevol entitat, la Banda no és res sense la seva gent. Músics, professors i alumnes de l’escola, pares i mares, i públic en general són el motor que impulsa els projectes musicals i socials de l’entitat. La Banda està pensada des de i per a la seva gent. Viatges, intercanvis, trobades socials, cel·lebracions, són algunes de les activitats socials que s’han desenvolupat al llarg de tots aquests anys de trajectòria.

 

Els actes que es realitzen cada any durant el mes de novembre en motiu de la cel·lebració de Santa Cecília, patrona de la música, és l’activitat de cohesió social més important de la Banda. És l’unic moment de l’any en què comparteixen escenari les quatre bandes de l’entitat: la Banda Simfònica, la Banda Juvenil, la Banda Infantil i la BigBandBUMT, la formació de músics adults impulsada des de l’Escola. Aquesta festa culmina amb un sopar per als músics, socis, i qualsevol persona que senti que forma part d’aquest ric teixit social.

Banda Unió Musical de Tarragona, música festiva al carrer:

Etimològicament, la paraula banda de música significa un conjunt musical format per instruments de vent i percussió. Tal com anomena el mestre Pérez Perazzo al seu llibre Las Bandas: semblanza de una Gran Historia, amb relació als orígens d’aquestes agrupacions musicals, els testimonis escrits, pintures i gravats sobre l’ocupació dels músics a les cerimònies, rituals i operacions militars, tan antic com el mateix art de la guerra, ens demostren que aquests desenvolupaven honestament el seu paper, tant a les batalles com en els actes cerimonials de les antigues civilitzacions.

L’espai natural d’actuació d’aquestes formacions és l’aire lliure, normalment el carrer i la plaça. Tot i que podem trobar-ne en concerts d’auditoris, el seu medi habitual és la festa. Les bandes posen música a cercaviles, processons, oficis de festa major, etc.

La Banda Unió Musical de Tarragona no és menys, la podem trobar a les Festes Majors de Tarragona, Sant Magí i Santa Tecla, al final del seguici, tocant música festera. De fet, l’origen que l’Amparito Roca (pasdoble del mestre barceloní Jaume Teixidor) sigui gairebé un himne a les festes de la ciutat és gràcies a la Banda Ciutat de Tarragona (1981-1996) que la interpretava per la insistència dels castellers de la Colla Jove de Tarragona. Actualment la Banda Unió Musical segueix la tradició, porta la música de festa al carrer amb la interpretació de pasdobles.

Banda Unió Musical de Tarragona, música de processó al carrer

La música té un paper molt important en tots els actes religiosos i en concret a les processons no hi podia faltar la música de banda. Existeix molta literatura de marxes de processó. Fins i tot existeixen molts concursos de composició de marxes de processó degut a la gran tradició de les bandes d’acompanyar aquests actes religiosos tan importants al nostre país.

La Banda Unió Musical de Tarragona tot i ser una entitat laica participa en actes culturals de la ciutat que tenen l’origen en la religió. Tot i que la majoria de vegades es troba al final de la comitiva acompanyant les autoritats, la banda desenvolupa un paper molt solemne interpretant una selecció de marxes molt conegudes dins del repertori bandístic. No només és present a les processons de la nostra Setmana Santa tarragonina, la de Sant Magí i la processó del Braç de Santa Tecla, també des de fa una pila d’anys participa de la processó dels Dolors a Bellpuig.

Potser és un bon moment per reivindicar al nostre estimat públic tarragoní dient-los, de forma carinyosa, que no marxin de les processons fins que no vegin i escoltin a la Banda Unió Musical.

Banda Unió Musical de Tarragona, música de concert

Segurament hi ha molta gent que relaciona les bandes de música amb aquelles agrupacions que s’encarreguen d’animar els seguicis de festa major amb la seva música festiva. En part tenen raó, com hem anat comentant les bandes tenen el seu inici en la música festiva i el seu espai bàsicament és al carrer. Però des de fa temps els compositors cada cop s’han interessat més per les sonoritats que proporcionen aquests grups amb instruments de vent i percussió i per aquest motiu les bandes també ofereixen concerts. En moltes ciutats existia i encara existeixen les glorietes on les bandes ofereixen els seus concerts a l’aire lliure en les caloroses nits d’estiu. Molt conegut el Templete del Retiro on la Banda Municipal de Madrid ofereix els seus concerts, o la Glorieta del Parc de la Ciutadella a Barcelona. Actualment, afortunadament, trobem programacions de concerts de música de Banda a Teatres i Auditoris. Molt a poc a poc, es va introduint la cultura bandística en les programacions, degut a que les bandes ofereixen unes possibilitats sonores molt àmplies i existeixen moltes obres tant originals com arranjaments que poden tocar.

La Banda Unió Musical durant l’any ofereix una sèrie de concerts al Teatre Tarragona i també a l’aire lliure, sobretot a les Festes Majors de la ciutat, donant la possibilitat al fidel públic tarragoní d’escoltar obres on s’exploten al màxim les capacitats sonores dels instruments de vent i percussió. Temes de pel·lícules, arranjaments orquestrals, òpera, sarsuela, música de banda,… un ampli ventall que faran gaudir a l’espectador!

PRESIDÈNCIA

Al llarg d’aquests trenta anys, i seguint un ordre cronològic, la Banda ha estat presidida per:

  • Helena Bueno
  • Àlex Sansó
  • Jordi Masip
  • Joan Boada
  • Francesc Tarragona

  • Joan Boada
  • Alícia Rubalcaba
  • Josep Maria Tarrats
  • Joan Boada
  • Marina Vendrell

  • Albert Baiget Francesch – actualment

LA BUMT EN XIFRES

96

MÚSICS A LA BANDA SIMFÒNICA

309

SOCIS ACTUALS

54

MÚSICS A LA BANDA JUVENIL

85

ALUMNES A L'ESCOLA DE MÚSICA

10

MÚSICS A LA BANDA D'INICIACIÓ

8

PROFESSORS

53

MÚSICS A LA BIG BAND BUMT