La Banda Simfònica
15669
page-template-default,page,page-id-15669,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.0.6,qodef-gutenberg--no-touch,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,qode_grid_1400,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

LA BANDA SIMFÒNICA

Parlar de la BUMT és parlar de la seva Banda Simfònica. De fet, tota activitat educativa, cultural i social de l’entitat gira al seu voltant, ja que és el seu màxim exponent i tret identificatiu. L’escola de música, les bandes Infantil i Juvenil i el grup d’adults BigBandBUMT constitueixen la cantera dels futurs músics de la Banda.

 

El seu primer concert, realitzat el dia de Sant Joan de l’any 1993, va significar la seva presentació en societat i des de llavors fins ara, ha estat present a totes les festes i actes importants de la ciutat que la va veure néixer, Tarragona. De forma gairebé natural, i consentida per ambdues parts, s’ha convertit en la banda de la ciutat, dels tarragonins. I així és com volem que sigui.

 

Se la pot veure acompanyant el seguici de les festes de Sant Magí i Santa Tecla, a les solemnes processons de Setmana Santa, als actes de cel·lebració d’altres entitats esportives i culturals tarragonines, com el Club Gimnàstic de Tarragona o la Colla Xiquets de Tarragona, i en tots aquells actes culturals i socials rellevants per a la ciutat on l’Ajuntament sol·licita la seva presència. La presentació i rebuda de la bandera dels Jocs del Mediterrani 2017, la inauguració del Teatre Tarragona o els actes commemoratius de l’11 de Setembre són alguns dels exemples més recents.

 

L’activitat de la Banda Simfònica a la ciutat es materialitza, a més a més, en quatre concerts anuals que es duen a terme en diferents dates: per primavera, al festival d’estiu, durant les festes de Santa Tecla, i per Santa Cecília, patrona de la música, al mes de novembre. Els grans espais emblemàtics de la ciutat com el Palau de Congressos de Tarragona, el Teatre Metropol, el Teatre Auditori del Camp de Mart, l’Auditori de la Diputació de Tarragona, o el Teatre Tarragona són els seus escenaris habituals.

QUÈ FEM?

Part destacable de l’activitat de la banda es realitza a la ciutat, però no tota. De fet, un dels principals objectius de l’entitat és donar a conèixer la música de banda al màxim de públic possible; i cal dir que allà on ha anat no només ha estat molt ben rebuda sinó que ha tingut un gran èxit. Festes populars, trobades de bandes, certàmens musicals, i actes culturals de pobles i ciutats com Torredembarra, Vinyols i els Arcs, La Seu d’Urgell, Bellpuig, El Prat del Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Vilanova i la Geltrú, Alcanar, o Benicarló són un exemple.

 

Com a membre de la Societat Catalana d’Entitats Musicals, ha participat als Festivals de Bandes celebrats a Falset, Alcanar, Miravet, Ginestar, Amposta, Santa Bàrbara, el Perelló o Benissanet.

 

Dins el ventall d’espais on ha actuat la Banda no podem oblidar els grans escenaris d’interpretació musical, els auditoris. La Banda ha actuat a l’Auditori Pau Casals del Vendrell, al Conservatori Professional de Música de Manresa, al Teatre Fortuny de Reus, al Teatre Auditori de Salou, a l’Auditori de la Unió Filharmònica d’Amposta, al de La Sènia, i als grans escenaris catalans com el Palau de la Música Catalana l’any 2003 com a acte de celebració dels seus 10 anys, o l’Auditori de Barcelona el passat 2012 dins l’XIè Festival de Bandes de Música Catalanes. A l’estiu del 2019 va tornar a participar al Festival de Bandes de Música Catalanes a l’Auditori de Barcelona.

 

També ha traspassat altres fronteres. Ha estat invitada en diferents ocasions per l’Orchestre Municipale de Bergerac (França), pel Complesso Bandístico Fornovese Ettore Zufardi a la província de Parma (Itàlia), per l’Ajuntament d’Orleans en les festes de Joana d’Arc i per l’Ajuntament d’Avinyó. Ha estat també a Madrid, Toledo, Almeria, Granada, Astúries, Mallorca, Galícia, Màlaga, Cournonterral i Prada de Conflent.

NOUS MÚSICS

Cada any, a criteri del Director, es convoquen places per cobrir les necessitats instrumentals de les diferents seccions: vent-fusta, vent-metall, percussió i corda (violoncels i contrabaixos). Després d’una prova d’accés i un període de prova, aquells músics que, per les seves aptituts i actituds, les superen, són considerats nous músics de la Banda i s’oficialitza l’acte de benvinguda amb la col·locació del pin amb el logo de l’entitat durant el concert de Santa Cecília.

DISCOGRAFIA

La Banda Simfònica té quatre discos compactes editats. El primer, de l’any 1997, “Concert al Metropol” amb peces gravades en aquest espai tan tarragoní. El segon, de l’any 1998, encàrrec de la discogràfica Carelli Records, és un recull dels quinze passdobles més carismàtics. El tercer disc compacte és el concert en directe que va oferir el 19 d’octubre del 2003 al Palau de la Música Catalana en motiu del seu Xè Aniversari.

Finalment, l’any 2011, va sortir a la llum el darrer dels seus enregistraments, “ Música per Tarragona”, un disc amb algunes de les peces que l’anterior Director de la Banda Simfònica, el mestre Juan Bautista Meseguer Llopis, va composar per a la Banda i per a la ciutat de Tarragona al llarg dels seus 13 anys com a director.

Banda Unió Musical de Tarragona - Pasdobles

DIRECTORS

1993 – 1999

La Banda Simfònica de la Unió Musical de Tarragona va estar dirigida per Joan Carles Chordà Escrivà, trompista i actual Director de la Banda de Música del Prat (Barcelona).

1999 – 2011

El relleu fins el 2011 el va prendre el mestre Juan Bautista Meseguer Llopis, saxofonista i compositor.

2011 – 2019

Fins el 2019 la va dirigir el mestre Oscar Miguel Losada, nascut a La Sènia (Tarragona) l’any 1980. Trompestista, va compaginar les tasques de director titular de la Banda Simfònica amb les de director de l’escola de música i de la Banda de l’escola de l’Agrupació Musical Senienca.

2020 – Actualitat

Actualment, el director de la Banda Simfònica és el Jordi Masip Masip, nascut a Tarragona l’any 1977. Va estar director de la Banda Juvenil Unió Musical de Tarragona durant vuit anys i també director de l’Escola de Música i president de la mateixa entitat. Va iniciar els estudis musicals a l’escola de la banda i després ja els va continuar als Conservatoris de Tarragona i Barcelona. Actualment és professor de trombó i bandes a l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Tarragona.

UNIFORME

D’acord amb la llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern teniu disponible en aquesta web la següent informació de la Banda Simfònica: